top of page

AMBACHT PUR SANG!

Mijn atelier werd door de Commissie en Raad van ambachtslieden toegevoegd aan de lijst van officieel erkende ateliers.

Zo mag ik mij officieel een ambachtsvrouw noemen.

Handgemaakte keramiek ten top.

Benieuwd hoe dat mooie koffietasje gemaakt wordt? Lees hier van klei tot eindresultaat!

klei%20afwegen%20en%20kneden_edited.png

KLEI AFWEGEN EN KNEDEN

Vooraleer je aan de slag kunt om een serie borden of tassen te draaien, moet je je klei walsen. Wil je 12 tassen? Oké, dan weeg ik minimum 12 hompjes klei af én begin ik te kneden. Kneden doe je voornamelijk om luchtbellen te verwijderen en je kleibollen mooi soepel te maken.

EC Potterymaart21 - Hilde Eyckmans-53.jp

DRAAIEN

Het effectieve draaien kan dan pas starten. Ik zorg ervoor dat ik alles dicht bij mij heb. Zo kan ik gemakkelijker in een flow serie draaien. Bats, bollen én een krat om weg te zetten. Let's do this!

vaas.jpg

AFDRAAIEN

Draaien, I love it! Maar afdraaien is ook een ganse klus. Laat ons zeggen het finetunen van je pot. Overtollige klei wegnemen, stempel erin, ... (Nu weet je ook waarom ik overal de onderkant van keramiek bekijk ;) .) Afdraaien kan je meestal de dag nadien. Dit is afhankelijk van het klimaat. Zo zal alles rapper drogen in de zomer, dan in de winter. De perfecte lederhardheid nastreven dus!

drogen.jpg

DROGEN EN 1STE BISCUITBAK

Belangrijk is je keramiek te laten drogen. Soms kan dit tot 2 weken duren vooraleer al het water uit je pot verdampt is. Dan pas kan het voor de eerste maal de oven in. Na de biscuitbak is je keramiek nog poreus, maar stevig genoeg om af te werken!

EC Potterymaart21 - Hilde Eyckmans-120.j

GLAZUREN SELECTEREN

Vooraleer ik ga glazuren, wordt de keramiek stofvrij gemaakt. Dan pas kan ik 3 lagen aanbrengen. Dit maakt je keramiek sterker, hygiënischer, ...

EC Potterymaart21 - Hilde Eyckmans-125.j

GLAZUURSTOOK

Na het drogen van je geglazuurde stukken, kan alles nogmaals de oven in. Deze glazuurstook gaat tot 1250 graden. Het duurt ook bijna 36u vooraleer de oven terug opengaat.

EC Potterymaart21 - Hilde Eyckmans-112.j

EINDRESULTAAT

Pas na dit ganse proces, kan ik mijn eindresultaat bewonderen. In al deze stappen kan er ook veelal iets mislopen (breuk, haarscheurtjes, lopend glazuur, pinholes, luchtbelletje...) , maar we streven naar kwaliteit. Alles wordt met zorg uitgekozen vooraleer het naar zijn eindbestemming vertrekt!

bottom of page